Webasto

Voor Zweden had ik een standkachel ingebouwd, maar dat is echt een lekkere optie voor in de winter, zelfs in Nederland 🙂

IMG_0582

Stap 1: Zorgen dat je alles in huis hebt. Het gaat hier om een Webasto thermotop C. Deze kachel verwarmd het motor koelwater. Als het koelwater de 30 graden heeft gehaald, stuurt hij de interieur ventilator aan, deze moet dus wel aan staan of je moet bedenken hoe je het anders wilt hebben. Standaard moet je gewoon zorgen dat deze aan staat. Bij een koude buiten temperatuur gaat deze niet automatische meedraaien zoals een Freelander 1 TD4 omdat er geen tempschakeling in zit. Als je dat wel wil, kun je er ook zo 1 tussen zetten.

IMG_0622

Als je uit gaat van een standaard zet, die je er zo bij kunt kopen voor een Defender, heb je alle aansluitingen er al bij en een klokje om hem op tijd te kunnen laten verwarmen. De locatie, boven het rechter voorwiel. plaats hem wel zo laag als het kan anders kun je problemen krijgen met de watervoorziening.

IMG_1765

IMG_1767

Doorvoer door het schutbord bij rode draad. Gat zo klein mogelijk maken en alles er doorheen trekken zodat hij ook weer mooi sluit zonder lekkage naar binnen.

IMG_1768

Je ontkomt er niet aan om het hele dashboard los te halen.

IMG_1766

Relais en zekeringen netjes hoog tegen het schutbord gemonteerd.

 

IMG_1767

IMG_1786

Terugslag klepje ook gemonteerd om te voorkomen dat de stroomrichting kortgesloten word. Via dit klepje ontlucht de radiateur en het klepje moet dus wel werken. Als deze niet werkt krijg je problemen met lucht in het systeem.

IMG_1753

IMG_1755

IMG_1761

IMG_1762

Er is een makkelijkere manier maar ik had besloten hem op de originele manier te monteren. Je kunt namelijk ook een bus tussen de vulslang zetten met een koperen pijpje de tank in. Dat werkt ook heel mooi en voorkomt het demonteren van de tank.

IMG_1784

IMG_1776

IMG_1788

IMG_0635

Klaar voor gebruik!

Je kunt ook nog een programma downloaden met een stekker die je gewoon kunt gebruiken op de DB2 stekken van de auto. Hier kun je de kachel mee uitlezen en resetten. Je moet wel wat instellingen aanpassen in het verbindings protocol.

aantimer

fullload

cooldown